fredag 11 april 2008

Femma, Femma, Fyra, Fyra, Fyra, Fyra, Fyra, Trea, Ett

Nu har recensionerna kommit!
En vacker femma från Svenska Dagbladet. Gladaste gubben i Nöjesguiden.
Fina fyror från Sydsvenskan, Göteborgs-Posten, ETC, Metro, Filmkrönikan.
Tre starkt lysande solar från TV4, lika mycket i DN.
En etta i Aftonbladet.
Roligt att så många förstår och gillar den här filmen. Och nu över till ettan.

Jan-Olov "Labyrint är en mångbottnad historia" Andersson hade nog gett en överstruken Aftonbladsåsna ifall det var möjligt.
"Filmen är ett grovt övertramp" börjar han, och tycker att Lukas Moodysson borde ha stoppat filmen. Tacka vet han Tom Alandh.
Detta är de konkreta anledningarna till att filmen är så vidrig enligt den arge mannen:
"Här har filmmakarna utrustat filmens huvudperson Maggie med en videokamera. Och hon låter den rulla. Även när hon möter en berusad man, som till sist misshandlar henne grovt. Över huvud taget, att göra Maggie till ett slags medregissör, är ett fegt sätt att lite grann frånsäga sig ansvaret för att man skildrar en människa som inte är i balans med tillvaron."
Så Maggie borde inte ha fått en kamera? Hon borde inte ha låtit den rulla, hon borde ha stängt av den när hon mötte en berusad man? som misshandlade henne? Varför? För att hon är utsatt? För att hon är i obalans? Ja hur i helvete skulle världen se ut ifall en utsatt person fick uttala sig någon gång frågar jag dig Jan-Olov. En värld där bara de som brukar få prata får prata. Den där världen finns tyvärr (den består av miljoner Jan-Olov) och det är just det som den här filmen försöker ändra på.

Mark Hammarberg

Inga kommentarer: